Aufenthaltstitel 2019: як отримати посвідку на проживання в Німеччині

Будь-який іноземець, який бажає законним чином переїхати в ФРН, повинен отримати дозвіл на проживання. Зазвичай це вид на проживання в Німеччині, що дає право іноземцю тимчасово проживати, працювати, вчитися або займатися бізнесом на території німецької держави. Залежно від терміну проживання, підстав подання запиту та інших обставин розрізняють різні види ВНП, тому умови його отримання можуть відрізнятися. Розглянемо, які бувають категорії ВНЖ, хто має право претендувати на його отримання і в якому порядку це можна зробити.

посвідка на проживання в Німеччині - портал Порадник

Категорії ВНП (ВНЖ) в Німеччині

Відповідно до § 4 Закону про проживання, зайнятості та інтеграції іноземців у федеральній території від 30.07.2004 р. (Aufenthaltsgesetz - AufenthG), будь-який іноземець, який планує в'їхати і проживати на території Німеччини, повинен володіти дозволом на проживання (aufenthaltstitel). Це більш широке поняття ПНП, ніж в Україні, де під ним розуміють виключно дозвіл на постійне проживання. У Німеччині все інакше. Які ВНП тут можуть бути видані:

Крім перерахованих вище стандартних дозволів необхідно також згадати свідчення Fiktionsbescheinigung, яке є тимчасовим правом на проживання. Воно не є самостійним видом на проживання і дає право перебувати в ФРН протягом короткого обмеженого часу. Відповідно до § 81 AufenthG, таке свідоцтво видається іноземцям на час розгляду питання про видачу ВНЖ імміграційною службою, наприклад, якщо заяву було подано із запізненням або термін розгляду затягується і заявнику необхідно виїхати за межі країни.

Умови оформлення ВНЖ в Німеччині

Загальні умови отримання ВНП у Німеччині обумовлені § 5 AufenthG, згідно з яким для оформлення посвідки на проживання іноземець зобов'язаний:

Ці умови повинні бути дотримані незалежно від підстав, за якими іноземець планує отримати посвідку на проживання. При цьому слід пам'ятати, що ВНЖ надається для строго визначених цілей проживання, обумовлених AufenthG.

Розглянемо перелік підстав, за якими можна отримати ВНП в Німеччині для українців:

Крім зазначених випадків, § 7 AufenthG допускає оформлення ВНЖ також для осіб, мета перебування яких прямо не сформульована в законі про імміграцію. Наприклад, в такому порядку оформляється ВНП в Німеччині для фінансово незалежних осіб, котрі мають потреби в працевлаштуванні, мають достатню кількість коштів для власного змісту, легальне джерело постійного доходу і при цьому бажаючих залишатися в Німеччині на постійній основі без будь-яких конкретних цілей крім проживання. Кожен такий випадок розглядається імміграційним відомством в індивідуальному порядку. Головна умова отримання позитивного результату - законність і доведеність походження фінансових коштів і джерел їх поповнення.

А ось отримати ВНЖ через покупку нерухомості в Німеччині, незважаючи на поширений стереотип, не вдасться - такої підстави у законі немає.

Проте, якщо така нерухомість носить комерційний характер (наприклад, покупка готелю), вид на проживання може бути запитаний з метою самостійної зайнятості відповідно до § 21 AufenthG.

З 2011 року дозвіл на проживання в ФРН видається у формі пластикової карти, в яку імплантований електронний безконтактний чіп, що містить біометричні дані про його власника (відбитки пальців і фото). Такий ВНЖ має уніфікований вигляд і відповідає стандартам документів, введених в ЄС.

Зразок ПНП в Німеччині - портал Порадник

Процедура оформлення ВНЖ в Німеччині

Оформлення дозволу на проживання в основному здійснюється на території Німеччини. У деяких випадках (наприклад, при возз'єднанні сім'ї, міграції пізніх переселенців або євреїв) заява на ВНП подається в диппредставництво ФРН в рідній країні. У загальних випадках для отримання ВНЖ іноземець повинен попередньо зробити наступне:

Куди звертатися

Оформленням посвідки на проживання на території Німеччини займається Федеральне відомство з міграції та біженців (Bundesamtes für Migration und Flüchtlinge (BAMF). Звертатися необхідно до територіального відділення відомства, розташованого за місцем проживання іноземця. Знайти відповідний офіс відомства можна декількома способами:

При подачі документів заявнику доведеться пройти невелику співбесіду зі співробітниками відомства. На прийом потрібно записуватися заздалегідь, так як через зростання міграційних потоків в регіональних офісах великі черги.

Пакет документів

Для оформлення ВНЖ в Німеччині заявнику потрібно наступні документи:

Крім того, в залежності від підстави для переїзду можуть знадобитися і інші документи:

Термін обробки документів залежить від завантаженості міграційного відомства і зазвичай залишає від 1-2 тижнів до 2 місяців. Повідомлення про прийняте рішення направляється на поштову адресу іноземця.

Підстави для втрати ВНЖ

Вид на проживання іноземця може бути анульований міграційним відомством, якщо з'ясується, що при його оформленні заявник повідомив неправдиві відомості, представив підроблені документи або приховав якусь важливу інформацію. Наприклад, якщо з'ясується, що іноземцем був укладений фіктивний шлюб з громадянином Німеччини або трудовий контракт з неіснуючою фірмою з метою оформлення посвідки на проживання.

ВНЖ припиняє свою дію після закінчення терміну, на який його було видано - автоматичне продовження не відбувається.

Його можна продовжити за новим запитом тільки в тому випадку, якщо збереглися обставини, що раніше мали місце або виникли нові підстави для отримання ВНЖ. Наприклад, якщо іноземець отримав дозвіл на проживання по шлюбу, однак згодом розлучився, він не зможе отримати його повторно на цій же підставі. Аналогічним чином втрачається право на проживання, якщо іноземець був звільнений, відрахований з вузу або втратив статус біженця. У будь-якому випадку, якщо підстав для нового ВНЖ немає, іноземцю доведеться покинути Німеччину.

На закінчення

Вид на проживання в Німеччині - це дозвіл на проживання іноземця на території ФРН. Він може бути тимчасовим або постійним. ВНЖ зазвичай носить цільовий характер, тобто видається іноземцям для здійснення будь-яких цілей: працевлаштування, навчання, возз'єднання сім'ї, отримання притулку і т.д. Його оформлення здійснюється міграційним відомством за запитом іноземця. Первинний ВНП зазвичай видається на термін, що не перевищує 4 роки, з можливістю продовження. Після 5 років проживання на його підставі іноземець може отримати постійний ВНЖ, який не вимагає продовження і дозволяє в майбутньому отримати німецьке громадянство.

ПНП в Німеччині Aufenthaltstitel (відео)