Громадянство Латвії в 2019 році: умови отримання, документи на паспорт

Латвійська Республіка - одна з найбільш популярних в плані імміграції до країн Європи, особливо серед українських громадян. До того ж всі, кому недостатньо статусу постійного жителя цієї країни, можуть отримати громадянство Латвії. Отримання паспорта Латвійської Республіки дає безліч переваг, головним серед яких, мабуть, є статус громадянина країни-члена Європейського союзу, що в свою чергу відкриває ряд інших можливостей.

громадянство Латвії українцям - портал Порадник

Хто має право претендувати на громадянство Латвії

Однак претендувати на отримання латвійського паспорта може далеко не кожен. Якщо ви всерйоз цікавитеся тим, як стати громадянином Латвії, слід мати на увазі, що право подати документи на отримання громадянства Латвійської Республіки мають наступні претенденти:

Способи отримання

Говорячи про те, як отримати громадянство Латвії для українців в 2019 році, слід знати, що для цього існує чотири основних способи:

Найбільш імовірним способом отримати латвійське громадянство громадянину України, який не має латиських «коренів», родичів або особливих заслуг, є натуралізація.

Однак слід врахувати, що натуралізація - це досить тривалий процес. При цьому головною умовою для здобувача є проживання в країні протягом п'яти років в статусі постійного жителя, який, в свою чергу, можна отримати після п'яти років володіння тимчасовим дозволом на проживання. Найбільш поширеними способами отримання ВНП (ВНЖ) є укладення шлюбу з громадянином / громадянкою Латвії, інвестування в економіку країни або підприємницька детальність.

Громадянство Латвії через брак можна отримати, оформивши спочатку тимчасовий вид на проживання на п'ять років, а потім постійний на такий же термін. Після цього іноземний чоловік / дружина має право подати документи на отримання латвійського громадянського паспорта. Перебування в шлюбі з громадянином / громадянкою Латвійської Республіки не дає жодних привілеїв в плані спрощення процедури оформлення громадянства і передбачає дотримання загальних умов натуралізації відповідно до законодавства Латвії.

Отримати громадянство Латвії за інвестиції також можна внаслідок проживання в країні, отримавши спочатку тимчасовий, а потім постійний вид на проживання. Найбільш простий і швидкий спосіб оформлення ВНЖ - субординований внесок в латвійський банк на суму не менше 300 000 євро терміном на 5 років. Більш складний варіант - вкласти не менше 35 000 євро в статутний капітал компанії, заснованої в Латвії. В цьому випадку при оформленні ВНП слід уважно ознайомитися з умовами виплати податків, розмір яких залежить від інвестованої суми та обсягів річного обороту.

Ще один популярний спосіб отримання ВНЖ, а згодом і громадянства - через покупку нерухомості для громадян України. При цьому вартість одного об'єкта нерухомості повинна становити не менше 250 000 євро. Важливою умовою для отримання ВНП таким чином є те, що продавець нерухомості повинен мати або статус громадянина Латвії, або статус резидента, або зареєстрованої юридичної особи на території країни. Перевагою даного способу є можливість оформлення покупки не тільки одноразовим платежем, а й через іпотечний кредит. Однак при цьому має щорічно оплачуватися мито за ставкою 5% від вартості придбання.

Умови натуралізації

Правила натуралізації визначає закон Латвії про громадянство. Відповідно до закону, іноземець повинен виконати наступні вимоги:

Нюанси перевірки знань

Знання латиської мови, гімну, а також історії та культури Латвії є одним з основних вимог при подачі заяви на отримання громадянства.

Перевірку рівня знань здійснює Кабінет міністрів Латвії.

Зокрема, володіння мовою перевіряється по 4 основним пунктам, відповідно до яких іноземець повинен:

  1. легко розуміти офіційну і побутову мову;
  2. говорити і відповідати без затримок з побутових питань;
  3. читати і легко сприймати текстову інформацію на побутові теми;
  4. написати письмовий твір на тему, задану комісією.

Винятки для перевірки знань

Іноземці, які отримали в Латвії основну освіту і вивчили більше половини програми латиською мовою, від перевірки на знання мови звільняються. Крім того, звільняються інваліди I і II групи (з нервово-психічними розладами), а також II і III групи (глухонімі) і особи віком 65 і старше. Не перевіряють знання мови і в іноземців, які на момент подачі заяви здали аналогічний іспит по акредитованій програмі освіти (з оцінкою не менше 50% для 9 класу і не менше 20% для 12 класу) не більше п'яти років тому або закінчили вищий навчальний заклад з навчанням на латиській мові.

Способи отримання громадянство Латвії українцями - портал Порадник

Громадянство для неповнолітніх

Дитина, яку знайшли на території Латвії та чиї батьки невідомі, отримує латвійське громадянство. Крім того, діти, що народилися після 21 серпня 1991 року на території Латвійської Республіки, чиї батьки не є громадянами Латвії або вважаються особами без громадянства, можуть бути оформлені як латвійські піддані в наступних випадках:

Отримання громадянства Латвії нащадками можливо в тому випадку, якщо родичі заявника, мають латвійське громадянство, проживали в Латвії на момент 17 червня 1940 року.

Процедура оформлення громадянства

Для отримання громадянського паспорта Латвійської Республіки необхідно виконати всі перераховані вище вимоги і підготувати всілякі документальні тому підтвердження. Заявники, які досягли 15-річного віку і старше повинні бути присутніми при подачі документів особисто. Документи на отримання громадянства розглядаються Кабінетом міністрів Латвії.

На заявників, які мають особливі заслуги перед Латвійською Республікою, поширюються умови отримання громадянства Латвії в спрощеному порядку. При цьому вони не зобов'язані відмовлятися від попереднього громадянства і проживати в Латвії в статусі постійного жителя. Єдиною умовою для таких громадян є відсутність загрози правопорядку Латвії з їхнього боку і присяга на вірність. Особи, що представляють державний інтерес для Латвії, повинні подавати документи в Сейм. Вони повинні надати автобіографію і заяву про те, що в їх біографії відсутні факти, що перешкоджають отриманню громадянства по латвійським законам.

Необхідні документи

Для того щоб отримати статус громадянина Латвійської Республіки, потрібно підготувати наступні документи:

Терміни розгляду

Розгляд заяви та документів іноземця може тривати до одного року, так як в процесі перевірки документи проходять через безліч інстанцій. Але нерідко терміни очікування скорочуються до 6 місяців.

Вартість

При оформленні статусу громадянина Латвійської Республіки потрібно сплатити державне мито, розмір якого становить 28,46 євро.

Чи можна мати подвійне громадянство - портал Порадник

Чи можна мати подвійне громадянство

Всім, кого цікавить питання про те, чи дозволено подвійне громадянство в Латвії, слід знати, що в цій державі законним визнається лише одне громадянство. Тому якщо ви хочете стати громадянином Латвійської Республіки, то від свого попереднього громадянства вам доведеться відмовитися. Однак латвійським законодавством передбачено кілька винятків:

Поширені причини відмови

Найбільш ймовірними причинами для відмови в отриманні латвійського громадянства є:

Причина відмови вказується в офіційному листі. Згідно з латвійським законодавством, заявник, який отримав відмову в наданні громадянства, має право оскаржити його в суді. Для цього потрібно подати апеляцію, в якій заявник повинен вказати, які саме законодавчі норми були ним порушені.

Переваги статусу громадянина Латвії

Статус громадянина Латвійської Республіки має безліч переваг. Отже, що дає громадянство Латвії:

Чи добре жити в Латвії можна дізнатися зі статі: «Особливості та рівень життя в Латвії».

Як стати латишем (відео)