Оформлення візи в Латвію на запрошення в 2019 році: документи і вартість отримання

В'їзд на територію Латвійської Республіки вимагає оформлення Шенгенської візи. Тому оптимальним варіантом для приватних осіб є віза в Латвію на запрошення. Наявність запрошення значно спрощує процес отримання візи для тих, хто вирушає в країну до родичів або по роботі.

Віза в Латвію на запрошення - портал Порадник

Види віз для в'їзду не територію Латвійської Республіки

Залежно від цілей вашого візиту, вам може бути оформлена одна з чотирьох різновидів Шенгенської візи:

Категорія візи Особливості Кому підійде або потрібно
A (аеропортна транзитна віза) Дозволяє перебувати в міжнародній транзитній зоні аеропорту держави, що входить в Шенгенську угоду, під час пересадки з літака в літак в ході перельоту з жодної не-Шенгенської держави в іншу не-Шенгенську державу. Потрібна громадянам Бангладеш, Афганістану, Ефіопії, Демократичної Республіки Конго, Іраку, Еритреї, Гани, Ірану, Нігерії, Сомалі, Пакистану і Шрі-Ланки (в ряді випадків не потрібно - рішення приймає консульська посадова особа).
C (короткострокова віза) Дозволяє перебувати на території держави Шенгенської зони або здійснювати транзит через територію Шенгену протягом 90 днів з 180 з моменту перетину кордону Шенгену. Термін придатності візи - 5 років. До цього терміну додається 15 днів. Індивідуальні туристи і туристичні групи. Найчастіше саме так виглядає гостьова віза в Латвію для українців і громадян інших країн.
D (довгострокова віза або дозвіл на проживання) Дозволяє перебувати на території держави Шенгенської зони понад 90 днів. Наявність такої візи дозволяє перебувати на території інших держав Шенгенської зони терміном до 90 днів протягом 180-денного періоду. Тим, хто часто і довго буває на території Шенгену. Мандрівникам.
Віза з обмеженою територіальною дією Дозволяє перебувати тільки в одному або в декількох державах Шенгенської зони з забороною на в'їзд в інші. Дозволяє перебувати на зазначеній у візі території протягом 90 днів протягом 180-денного періоду. Тим, хто зіткнувся із забороною на в'їзд в ту чи іншу Шенгенську державу. Не в Латвію.

Хто може оформити запрошення до Латвійської Республіки

Оформити запрошення на відвідування країни мають право кілька категорій осіб:

  1. Громадяни Латвійської Республіки та особи, які мають постійний вид на проживання в Латвії.

  2. Громадяни інших держав, які мають тимчасовий вид на проживання в Латвії. З їх допомогою може бути оформлена віза в Латвію на запрошення родичів: подружжя, батьків, дітей. Термін дії такого запрошення не може перевищувати строку дії посвідки на тимчасове проживання запрошуючої сторони.

  3. Юридичні особи. Вони оформляють запрошення з метою проведення ділових зустрічей, конференцій, семінарів, наукових і культурних заходів, а також з метою навчання, роботи та іншої діяльності в компаніях на території Латвії.

Особливості запрошення до Латвії для іноземців

Запрошуюча сторона може оформити запрошення, перебуваючи як на території Латвії, так і за її межами.

Причому тим, хто оформляє запрошення на візу в Латвію для громадян України та інших держав, зовсім не обов'язково пересилати оригінал документа поштою для пред'явлення в консульській службі при оформленні візи. Запрошеній особі достатньо надати номер запрошення, вказавши його у відповідній графі при заповненні візової анкети. Код, який отримує документ, зберігається в електронній базі і перевіряється співробітником міграційної служби.

Готове запрошення до Латвії для візи дійсне протягом шести місяців. Протягом цього періоду запрошений може в будь-який момент подати заявку на оформлення візи та відвідування Латвійської Республіки.

Якщо запрошення оформляється підприємством для найманого працівника, буде потрібно виконання низки додаткових умов:

Що стосується матеріальної сторони питання, то відповідальність за забезпечення іноземного гостя може взяти на себе як сторона, що запрошує, так і сам в'їжджаючий. Залежно від цього довідка про доходи, наявності коштів на дебетових рахунках або кредитні картки з відкритим кредитним лімітом надаються запрошуючим або самим запрошеним при подачі документів для оформлення візи.

Порядок оформлення візи на запрошення до Латвії

Перед подачею документів слід ретельно продумати мету поїздки, уточнити, якщо потрібно, як зробити візу в Латвію на запрошення дитині, і який тип Шенгенської візи підійде вам найкращим чином.

Процедура оформлення візи в Латвію на запрошення включає в себе такі обов'язкові етапи:

  1. Оформлення запрошення з боку фізичної або юридичної особи на ім'я заявника.

  2. Отримання на руки завіреного оригіналу запрошення або його номера.

  3. Збір необхідного пакету документів.

  4. Особистий візит в консульський відділ для здачі біометричних даних або передача документів через третіх осіб за дорученням.

  5. Отримання візи на руки від третіх осіб або особисто в консульському відділі або в підрозділі візової служби.

Роздумуючи над тим, як оформити візу в Латвію на запрошення, слід пам'ятати, що ваше перебування на території країни не може перевищувати 90 днів протягом 180-денного періоду.

Чи можна оформити візу на запрошення самому

Самостійне оформлення візи в Латвію, в тому числі на запрошення, пов'язане з рядом труднощів, головне з яких - правильне оформлення документів і грамотне заповнення візової анкети. Прийом громадян в посольстві здійснюється за попереднім записом. При першому оформленні візи потрібно здати біометричні дані.

В даний час самостійне оформлення візи в Латвію через інтернет неможливе. Однак частина документів може бути оформлена саме в онлайн-режимі:

Заповнену форму слід роздрукувати і підписати заявнику особисто. Готовий медичний поліс також можна роздрукувати з сайту компанії, послугами якої ви скористалися.

Біометричні дані можна здати не тільки в підрозділах візових служб, а й в офісах спеціалізованих агентств.

Оформлення візи на запрошення в спеціалізованих фірмах

Робота зі спеціалізованими фірмами має ряд істотних переваг, але зажадає додаткових витрат, пов'язаних з виплатою гонорарів помічникам. Середня вартість послуг - від 115 € за одноразову візу на 5-8 діб до 230 € за річну багаторазову візу.

Співпраця з агентством гарантує вам:

оформити візу в Латвію на запрошення - портал Порадник

Пакет документів для оформлення візи на запрошення до Латвії

Щоб оформити запрошення для іноземця, запрошуюча сторона повинна надати наступний пакет документів до регіонального підрозділу Управління у справах громадянства і міграції Латвійської Республіки:

Те, які документи потрібні для отримання візи в Латвію на запрошення, залежить від конкретної мети поїздки.

При наявності запрошення стандартний список документів включає в себе наступні папери:

При виїзді з неповнолітніми дітьми для оформлення візи в Латвію на запрошення потрібен дозвіл обох батьків, рішення суду про опікунство в разі розлучення і довідка про смерть, у разі смерті другого з батьків, довідка від сирітського суду про опікунство.

Місце отримання запрошення і готової візи

Що стосується самого запрошення, то його можна оформити і отримати в Управлінні у справах громадянства і міграції Латвійської Республіки на території Латвії або віддалено.

Консультацію про те, як отримати візу на запрошення до Латвії, вам можуть дати безпосередньо в Посольстві Латвійської Республіки, візовому центрі кур'єрської служби PONY EXPRESS, Генеральному консульстві Угорської Республіки, відповідно до чинної угоди про представлення інтересів Латвії у видачі Шенгенських віз.

Якщо віза оформляється вперше, буде потрібно особиста присутність заявника з метою зняття біометричних даних.

В інших випадках подача документів на отримання Шенгенської візи може здійснюватися третіми особами, акредитованими туристичними агентствами, родичами і представниками юридичної особи за наявності довіреності, а також підписи заявника на третій і четвертій сторінках візової анкети.

Готовий документ видається на руки заявникові або його довіреним особам в місці подачі документів, кур'єрською службою при роботі зі спеціалізованим агентством або в одному з офісів Pony Express.

Терміни оформлення запрошення та візи на запрошення

Стандартний термін розгляду всіх візових документів Консульської служби при Посольствах Латвійської Республіки становить 10 днів.

На практиці те, скільки робиться віза в Латвію на запрошення, залежить від цілей вашої поїздки і особливостей заявки.

У термінових випадках, при наданні відповідних документів термін оформлення візи може бути скорочено до 3 днів. До таких випадків може ставитися необхідність бути присутнім на похоронах, лікування або участь в конкретних заходах. Рішення в кожному окремому випадку приймається індивідуально.

Слід зазначити, що при наявності туристичного ваучера, термін оформлення візи може скоротитися до 2 днів; з метою працевлаштування і наявності запрошення від роботодавця - до 5 днів. Але завжди краще подати документи заздалегідь, з урахуванням стандартного терміну розгляду візових запитів.

Підсумкова вартість оформлення візи в Латвію на запрошення

Вартість розгляду візових документів фіксована. Всі актуальні тарифи представлені у відповідному розділі на сайті Посольства Латвійської Республіки. Відвідавши його, ви зможете точно дізнатися, скільки коштує віза на запрошення до Латвії та інші види віз. Конкретний тип візи на запрошення залежить від планованого терміну перебування в країні і кількості в'їздів.

Станом на 2019 рік діють наступні розміри держмита: Шенгенська короткострокова в'їзна віза для громадян України дорівнює 35 €.

До цього слід додати вартість медичного полісу, яка в середньому становить 45 €.

Можливі причини відмови в завіренні запрошення і видачі візи

Причиною для відмови в завіренні запрошення і видачі візи в Латвію можуть стати негативні фактори. Вони пов'язані як із запрошеною особою, так і з стороною, що запрошує, а також помилки, допущені при подачі самої заявки:

Щоб віза в Латвію на запрошення для українців, громадян СНД та інших держав була оформлена без додаткових перевірок і зволікань, слід уникати подібних помилок.

Соціологи про шенгенські візи для українців (відео)