Особливості отримання посвідки на проживання ВНП (ВНЖ) в Польщі для українців

ВНП (ВНЖ) в Польщі для українців - це хороший спосіб поліпшити свій рівень життя і матеріальне становище. При цьому виїхати в цю країну набагато легше, ніж в інші держави, так як вона передбачає більш прості умови для імміграції. Люди, які рішуче налаштовані переїхати до Польщі, повинні знати правила імміграції, а також підстави, за яких це можливо.

ВНП (ВНЖ) в Польщі для українців - портал Порадник

Що таке ВНП (ВНЖ) в Республіці Польща

Вид на проживання в Польщі - документ, який дає можливість громадянину користуватися всіма благами, що надаються державою. Ви можете отримати медичні послуги, працевлаштуватися і успішно працювати, вчитися і безперешкодно їздити по країні і державам-учасникам шенгенської угоди. До того ж саме ВНП (ВНЖ) - це перший крок до ПМП (ПМЖ) в Польщі, до отримання громадянства країни. Видається дозвіл на строк від трьох місяців до трьох років, в залежності від рішення відповідних органів.

Виглядає документ як пластикова карта і поєднує в собі кілька корисних функцій. В першу чергу він виконує функції, аналогічні функціям паспорта - є посвідченням особи. Також документ дає дозвіл на перебування в країнах Шенгену, саме по ньому можна відстежити легітимність перебування в республіці, за допомогою ВНП (ВНЖ) можна придбати і продати нерухоме майно.

Є у дозволу і одна виняткова і важлива особливість. Саме з польським ВНП (ВНЖ) ви можете подати документи на відкриття віз Британії та США і отримати позитивну відповідь у 95 відсотках випадків. Як відомо, для українців, які намагаються зробити це в рідній державі, відсоток відмов тримається на рівні 45-50 випадків зі ста.

Хто може отримати польський ВНП (ВНЖ)

Розглянемо основні категорії заявників, для яких відкрита імміграція в Польщу. Саме ці причини є досить вагомими підставами для того, щоб претендувати на отримання дозволу на проживання та здійснити переїзд в країну.

  1. Навчання у ВНЗ країни або проходження мовних курсів (тривалістю не менше року).
  2. Купівля нерухомості на території республіки.
  3. Чинний контракт з польським роботодавцем.
  4. Наявність власного бізнесу / справи / підприємства або бажання його відкрити.
  5. Шлюб з громадянином республіки.
  6. В'їзд в країну до чоловіка / дружини, що має постійне місце проживання Польщі.
  7. Здійснення діяльності, пов'язаної з державною релігією країни (тільки для осіб, наділених саном).
  8. Жертви торгівлі людьми.

Перелік документів для отримання дозволу на проживання

Як і переїзд в будь-яку іншу державу, імміграція в Польщу також пов'язана з подачею величезної кількості документів, які можуть підтвердити вашу спроможність і готовність до переїзду. Ось які саме папери будуть потрібні для подачі в Управління у справах іноземців.

  1. Заповнена польською мовою в двох примірниках анкета встановленого зразка.
  2. Закордонний паспорт громадянина - оригінал і дві копії.
  3. Чотири фотокартки розміром 3,5 на 4,5.
  4. Медична страховка на всіх членів сім'ї. Важливо, що сума страховки повинна перевищувати суму на лікування в республіці. Документ може бути виданий українською мовою, але обов'язково повинен бути перекладений польською і завірений.
  5. Договір оренди або купівлі житла.
  6. Банківські документи, що підтверджують спроможність громадянина.
  7. Квитанція про сплату всіх мит і зборів.

Саме цей пакет документів здатний засвідчити ваші наміри переїзду на ВНП (ВНЖ)  до Польщі. Але для кожного конкретного випадку імміграції знадобляться додаткові папери.

Процедура отримання

Щоб приїхати до Польщі з України і залишитися там довше, ніж на 90 днів, знадобиться отримати дозвіл на тимчасове перебування - вид на проживання. Для цього людині доведеться спочатку звернутися в польське консульство на території своєї країни і оформити там візу. Як правило, разом з цим документом відбувається отримання ВНП (ВНЖ). Однак людина може оформити посвідку на проживання і безпосередньо в Польщі, звернувшись там в службу у справах іноземців.

Однак варто зазначити, що виїхати на ВНП (ВНЖ) до Польщі можна тільки при наявності підстав. Якщо у людини їх немає, то тоді вона не зможе залишитися в країні на довгий час. У тому випадку, коли вагомі причини є, можна подати заяву до державного органу і дочекатися відповіді.

В середньому, клопотання розглядають протягом 1 - 2 місяців. Варто також відзначити, що вид на проживання в Польщі для українців передбачає державний збір. Складає він близько 90 євро, але може бути і більше, в залежності від причини перебування.

Важливо! Якщо людині вдасться домогтися позитивного рішення, то тоді йому видадуть карту перебування. Вона дає можливість не тільки залишитися в країні, а й пройти реєстрацію за місцем проживання, а також отримати свій власний номер для оплати податків.

Початковий термін дії ВНП (ВНЖ) для українських мігрантів не може бути більше 3 років. Однак потім, при необхідності, можна буде його продовжити, але максимально він діє 10 років. Природно, потрібно, щоб у людини збереглися причини, за якими вона знайшла право залишитися в Польщі.

У більшості випадків є можливість після 5 років перебування в державі оформити постійне місце проживання. А через три роки можна буде спробувати отримати польське громадянство, якщо буде в цьому необхідність.

Процедура отримання ВНП (ВНЖ) в Польщі для українців - портал Порадник

Переїзд для працевлаштування

ВНП (ВНЖ) в Польщі для українців в 2019 році може бути отримано для працевлаштування. Це одна з найбільш поширених і здійсненних причин. До того ж, таким чином вдасться поліпшити своє матеріальне становище і побудувати кар'єру.

Людині знадобиться заздалегідь знайти місце роботи і укласти трудовий договір. Тоді буде можливість оформити ВНП (ВНЖ), а також отримати дозвіл на працевлаштування. Тоді вже можна шукати відповіді на запитання, як виїхати.

Складність полягає саме в пошуку місця, на якому можна було б працювати. Існує серйозна конкуренція на доступні вакансії, і доведеться змагатися і з поляками, і з людьми з Євросоюзу, яким не потрібно отримувати дозвіл на роботу.

Може статися таке, що людина втратить роботу або захоче її змінити. У будь-якому випадку, знадобиться письмово проінформувати уряд про подібні дії. Іммігранту дадуть рівно місяць на те, щоб підписати новий трудовий договір. Якщо ж йому це не вдасться зробити, то тоді доведеться повернутися на батьківщину.

Якщо людина є цінним фахівцем з досвідом роботи і освітою, то тоді йому можна спробувати оформити блакитну карту Євросоюзу. Вона видається тільки професіоналам, які мають високу кваліфікацію у своїй сфері. З такою картою значно простіше знайти роботу.

Возз'єднання з сім'єю

Якщо людина задається питанням, як переїхати до Польщі, то в першу чергу їй слід подумати, чи не проживають там близькі родичі. Адже еміграція для возз'єднання з сім'єю - один з найпростіших варіантів. Причому не обов'язково, щоб ці люди мали громадянство. Досить буде посвідки на проживання, щоб попросити видати ВНП (ВНЖ) своїм родичам.

Обов'язково потрібно буде довести спорідненість, і робиться це за допомогою документів. Наприклад, якщо в Польщі проживає чоловік, то тоді знадобиться свідоцтво про шлюб. Якщо ж там батьки, то тоді своя довідка про народження. Власне, підійде будь-який офіційний документ, здатний підтвердити родинні зв'язки.

Окремо варто врахувати, що емігрант повинен бути фінансово забезпеченим. Також у нього має бути місце для проживання на польській території. Можна орендувати або купити будинок, також є можливість поселитися у родичів. Головне, підтвердити, що людина не стане бездомною.

Освіта

Для молодих людей є ще один варіант, як отримати дозвіл на проживання в Польщі. Їм можна поступити в один з вузів країни, а потім документально підтвердити зарахування. Також слід подбати про місце проживання. Можливо, це буде гуртожиток або орендований будинок. Крім цього, потрібно, щоб людина була фінансово спроможною. Як мінімум, грошей повинно вистачати на навчання і проживання.

Вид на проживання буде видаватися рівно на один навчальний рік, але потім його можна буде продовжувати, якщо людина продовжить вчитися. Однак якщо мігранта відрахують, то тоді доведеться повернутися на батьківщину.

До слова, існує можливість залишитися в Польщі для ведення наукової діяльності. Мова йде про вчених, які планують співпрацювати з одною із польських установ. В цьому випадку ВНП (ВНЖ) буде діяти рівно стільки, скільки потрібно для здійснення проекту.

Підприємництво

Люді, які знайомі зі сферою підприємництва і вміють вести цю діяльність, можуть відкрити свій бізнес в Польщі. Він теж дає право розраховувати на ВНП (ВНЖ), якщо, звичайно, компанія буде належним чином функціонувати.

Буде потрібно наступне:

  1. За останній рік організація добре діяла і принесла значний дохід. Якщо ж людина піде в мінус і не зможе покривати навіть витрати, то тоді бізнес прогорить.
  2. Працевлаштувати хоча б двох поляків або ж іноземців, які можуть працювати без спеціального дозволу.
  3. Довести, що людина володіє достатньою сумою інвестицій і активами. Це потрібно, якщо перераховані вище умови не виконані.

Якщо у людини є підстави для знаходження в країні, то тоді йому можна оформляти прохання про видачу ВНП (ВНЖ). Для цього подається спеціальний перелік документів, в якому паспорт, медична картка, квитанція про оплату держмита, закордонне посвідчення особи, довідка про несудимість. Також потрібно буде підтвердити, що, дійсно, є підстави для того, щоб знайти в Польщі дозвіл на проживання.

Як переїхати в Польщу на ВНП (ВНЖ) (відео)