Ринок Бокерія

Ринок Бокерія як місце торгівлі їжею був заснований близько 1200 р. н. е. і вважається найдавнішим у Європі. Якщо ви опинилися в Барселоні навіть проїздом, обов'язково загляньте сюди хоча б на півгодини. За багатством асортименту з ринком Бокерія може зрівнятися, мабуть, тільки ринок в Парижі, але він явно програє за цінами. На ринку Бокерія ви можете побачити і придбати не тільки все найкраще, але і все найдешевше.

Ринок Бокерія в Барселоні - портал Порадник

Час роботи, інфраструктура, логістика

Ринок прокидається о шостій ранку, відкриває свої двері близько семи. Чи не точно в 7, тому що не всі прилавки готові починати роботу в таку рань. Повністю жалюзі піднімаються на всіх прилавках тільки після восьми. Щодня на ринок потрапляє до 27 000 найменувань унікальних продуктів, сорок відсотків з яких свіжі, що не підлягають довгому зберіганню, приблизно двадцять п'ять відсотків потребують оновлення кожні 48 годин. Інфраструктура і логістика ринку вражають злагодженістю. Цікаво, що організувати своєчасну і швидку доставку всіх продуктів вдається без підняття кінцевих цін. Секрет криється в використанні транспорту самих виробників товарів, а також дешевої робочої сили з числа нелегальних емігрантів, що готові швидко і акуратно тягати ящики з зеленню і рибою за невисоку зарплату по чотирнадцять годин на добу.

Структура ринку, взаємодія з покупцями

Ринок Бокерія схожий за своєю структурою на мурашник, де у всіх є чіткі, заздалегідь обумовлені функції, кожен працівник сконцентрований, його руху відточені до досконалості. Спостерігати за тим, як літня жінка знімає шкіру з риби під назвою «морський язик», приносить естетичне задоволення. У неї це займає не більше хвилини і від сили п'ять-шість легких рухів пальців. Одного разу я пробував повторити цю процедуру вдома і багато чого зрозумів про досвід ринкових торговців рибою. Про віртуозні фокуси, які творять тамтешні м'ясники з телячим біфштексом, ніжкою козеня, баранячими ребрами та іншими видами поживних частин домашніх тварин, можна писати поеми.

Ринок Бокерія в Барселоні - портал Порадник

Особливу увагу на ринку Бокерія приділяється взаємодії з покупцями. Якщо ви вже звикли купувати тут продукти, то швидко стаєте кращими друзями кількох продавців. Відвідуючи ринок регулярно, ви суб'єктивно, майже несвідомо, вибираєте одні і ті ж місця для покупки зелені і риби, для м'яса і птиці. Господарі цих торгових місць не змусять довго чекати і віддячать вас знижками, щирими поплескування по плечу, супроводжуються подарунками у вигляді безкоштовного ананаса або жмені креветок.

Все тут націлене на «поневолення» вас як споживача, і торговці не зупиняються перед найпідступнішими вивертами. Їм нічого не варто скинути вам, постійному покупцю, до тридцяти відсотків від офіційної ціни, якщо вони побачать в вас бажання купити побільше моркви або зеленого горошку. При кожній зустрічі вони будуть проявляти непідробний інтерес до життя всіх членів вашої родини, справляючись про їх здоров'ї, безпомилково запам'ятавши їх імена та дні народження. Але все одно не втрачайте пильності і перевіряйте чек на наявність «продуктів-привидів».

Ринок Бокерія в Барселоні - портал Порадник

Місцеві торговці не погребують включити в довгий список вашої покупки парочку позицій з колишнього замовлення. Невелика помилка, але завдяки довірливості зачарованих гостинністю покупців в перерахунку на сто з гаком клієнтів, що проходять за день через касу, до вечора стабільно утворюється кілька сотень євро зібраних з відвідувачів ринку «чайових». Якщо ви вкажете на помилку, вони стануть охати і ахати, але коли на наступний раз ви прийдете за виноградом, з чеком відбудеться те ж саме ... Це їх спосіб трохи поліпшити собі життя. Не ображайтеся, у продавців досить важка робота, а продукти і правда найсвіжіші і недорогі в Барселоні.

Переваги покупки продуктів на ринку

Любителям купувати продукти на Бокерії доведеться обзавестися спеціальним візком на коліщатках і відвідувати ринок з нею. Це допоміжний засіб звільнить руки і дозволить здійснювати покупки з комфортом. Якщо ви приїжджаєте на машині, то краще ставити її на парковку, що знаходиться на задньому дворі Бокерії. Вартість за стоянку стягується кожну годину, але звичайно потрібно не більше сорока хвилин на покупку всіх необхідних продуктів.

Ринок Бокерія в Барселоні - портал Порадник

З досвіду рекомендується наступна послідовність в придбаннях провіанту. Спочатку завантажуєтесь «базовими» овочами, такими як цибуля, морква, картопля. Враховуйте, що на відміну від супермаркетів, які місяцями зберігають свої запаси в спеціальних камерах зі зниженою температурою і вуглекислим газом замість повітря, на ринок овочі надходять в більшості випадків безпосередньо з каталонських полів по сезону. Тому купувати їх можна не частіше одного разу на тиждень. Вони добре зберігаються і навіть через сім днів, проведених у вашому холодильнику, дадуть фору будь-якому побратимові з магазину. До речі, в Каталонії північні культури коренеплодів збирають по три рази на рік, так що не дивно наявність круглий рік на прилавку молодої картоплі з тонкою шкіркою.

Багато продавців при загальній покупці понад п'ять кілограмів люб'язно нададуть вам зручний пластиковий контейнер. У нього можна укласти ваші придбання і залишити під наглядом поруч з овочевими рядами. Там контейнер буде спокійно чекати вас, поки не купите все інше. Наступним кроком є просування в рибну або м'ясну секцію, в залежності від ваших сьогоднішніх переваг. На Бокерії продається будь-який вид м'яса. Всі м'ясні продукти - чудової якості, відповідають своїй ціновій категорії. Але за умовчанням м'ясо до п'ятдесяти відсотків дешевше, ніж в будь-якому іншому місці. Це відбувається завдяки величезній пропускній здатності ринку, що дозволяє майже уникнути втрат, які трапляються в магазинах, де за відсутності попиту велика частина товару не чекає продажу.

Ринок Бокерія в Барселоні - портал Порадник

Тут є престижні лотки для гурманів, де вам запропонують кращу в Європі, яка не піддавалася заморожуванню, бичачу вирізку або ніжну лопатку тритижневого ягняти. А є спеціальні, що працюють тільки з дешевим другосортним продуктом, прилавки. На деяких з них можна купити свіжі м'ясні обрізки по кілька євро за кілограм або вибрати баранячу голову для юшки і взяти від неї половину за невеликі гроші. Для більшості економних емігрантів такі пропозиції стають справжньою допомогою в їх непростому житті.

Рибний сектор

У рибному секторі ринку очі розбігаються навіть у досвідченого кухаря. Якщо це не понеділок, коли ринок затихає через недільний відпочинок рибалок, в будь-який інший день з раннього ранку на товстому шарі льоду вас чекатимуть всі види їстівної риби, що минулої ночі зловили біля узбережжя Іспанії. В основному пропозиція морепродуктів ділиться на чотири групи.

  1. Це прибережні риби химерної форми невеликого розміру з білим жорстким м'ясом, які частіше використовують для приготування бульйонів або сильно обсмажують в олії як легку закуску. Кожна не перевищує вагою 1 кілограма.

  2. Наступна група - делікатесна риба з набагато більш ніжним соковитим м'ясом, яка водиться на значній відстані від берега і досягає маси понад десять кілограмів.

  3. Третя група - це вже гігантські «звірі» від п'ятдесяти і до трьохсот кілограмів типу тунця, риби-меча і їм подібних. Їх продають, як яловичину, відрубуючи тесаком від великих, розміром з пеньок шматків тонкі скибки.

  4. До четвертої групи належить цілий зоопарк з різними крабами, омарами, лангустами, гігантськими креветками, молюсками, мушлями і іншими видами маловідомої жителям північних країн живності.

Неабияка частка асортименту приїжджає на ринок в повному здоров'ї і пашить енергією. Ці істоти весь день продовжують борсатися на прилавку, приводячи в захват дітей і шокуючи вразливих дівчат. Цікаві туристи фотографуються на їх фоні, а торговки невдоволене махають руками, відганяючи безглуздо регочущих роззяв, які не підозрюють про вишуканий смак чудовиськ.

При покупці всіх видів морських тварин на Бокерії потрібно володіти хоч невеликим досвідом. Відвертого шахрайства з свіжістю їстівних продуктів тут не допускають, тому що не хочуть ризикувати здоров'ям покупців. А ось в сенсі поєднання ціна / якість, покупцеві без навичок можна потрапити в халепу. Основна небезпека полягає в відсутності уявлення про ціни. Купуючи той чи інший вид морепродуктів, слід скористатися порадами досвідченого завсідника ринку. Він познайомить вас з продавцями, і ті в свою чергу виключать вас зі списку потенційних жертв туристичних спекуляцій. На рибних і м'ясних рядах сильно торгуватися не виходить. Тут спочатку накидають на ціну не так вже й багато і якщо дадуть знижку, то відсотків десять максимум.

Фруктовий сектор

Є на Бокерії кілька прилавків з екзотичними фруктами, де любителям приколів надається шанс купити ніколи не бачені плоди. Не всі з них так смачні, як здається з «неприродно» яскравим кольором шкірки. Класичні фрукти, що лежать поруч, по смакової цінності частіше бувають набагато привабливішими для поїдання. На ринку торгують і десятками видів горіхів і сухофруктів. Є можливості купити, крім усього іншого, термічно не оброблені горіхи в кілограмових упаковках.

Ринок Бокерія в Барселоні - портал Порадник

Це справжнє роздолля для любителів якісних фісташок, мигдалю або кешью, тут можна заощадити в десять разів в порівнянні з покупкою звичних крихітних пакетиків, що ми частенько прихоплюємо на касі в магазинах і кінчаємо за пару хвилин. Для справдешніх кулінарів також буде корисно вивчити вітрини зі спеціями, що продаються на ринку на вагу. На Бокерії можна купити всі види ароматних трав, пікантних складових, безліч різновидів перцю і сумішей, які обійдуться знову ж на порядок дешевше, ніж розфасовані в баночки.

Суботня покупка на ринку- традиційний ритуал

У задній частині ринку на радість досвідченим гурманам і кулінарним маргіналам є кілька лотків, які торгують дорогими делікатесами. На їх вітринах чекає свого покупця свіжа качина печінка, трюфеля на вагу по сезону, маринований двадцятьма способами лосось, дикорослі високогірні трави з дивним смаком, їстівні квіти для декорації страв всіх можливих відтінків, десятки свіжих і сушених грибів, живі равлики, лісові ягоди і ще сотні подібних видів їжі. Знаючий кухар за допомогою цього арсеналу може ввести своїх гостей в ейфорію менш ніж за півгодини. Ціни на делікатеси за місцевими мірками помірні.

Ринок Бокерія в Барселоні - портал Порадник

Найголовніше, опинившись на голодний шлунок на ринку, не впасти в раж і не скупити в чотири рази більше продуктів, ніж зможе з'їсти ваша сім'я за тиждень. При появі перших ознак купівельного ажіотажу заспокоюйте себе тим, що завтра цей ринок нікуди не дінеться, ви зможете сюди повернутися і купити все, що вам не вдалося схопити сьогодні. На завершення продовольчого вояжу, коли з вашої забитої доверху сумки на коліщатках вже стирчать в різні боки риб'ячі хвости, пучки зелені і курячі голови, важливо не забути про вино, оливки і хамон.

В Іспанії спільне приготування їжі вважається невід'ємною частиною сімейного свята, а суботня покупка продуктів на ринку Бокерія завжди була традиційним ритуалом. Багато любителів смачно поїсти і в страшних снах не довірять приготування тільки що з трепетом придбаних делікатесів комусь, крім самих себе. І в той момент, коли на плиті смажаться білі гриби, на мангалі зріє шашлик, а в духовці запікається дюжина морських гребінців, треба вже щось перекусити. Ось тоді і приходять на допомогу завбачливо запасені натуральні домашні оливки, високоякісний хамон з диких свиней і келих витриманого червоного. З їхньою підтримкою ні господар, ні гості не впадуть в голодну непритомність до початку офіційної трапези.

Ринок Бокерія (відео)