Як визначити жорсткість води в домашніх умовах і пом'якшити її

Про те, що вода, яка тече з-під крана, є жорсткою, красномовно свідчить накип в чайнику або роздратування, що можуть з'явитися на шкірі після прийняття ванни. Жорстка вода може нашкодити не тільки побутовим приладам і сантехніці, а й здоров'ю людини. Існують різні способи пом'якшення води, які допоможуть уберегтися від негативних наслідків.

Жорстка вода - портал Порадник

Яка вода вважається жорсткою

Якщо у воді присутня значна кількість солей кальцію при мінімальній концентрації магнію, то така вода вважається жорсткою. Також вплив надають деякі солі алюмінію і заліза. Під час нагрівання відбувається випадання цих солей в осад, результатом чого стає накип, хімічний склад якої схожий з вапняком або крейдою.

Жорсткість води є хімічним поняттям, що характеризується підвищеним вмістом в ній солей магнію і кальцію. Така вода може бути двох видів - тимчасової (карбонатної) і постійної (некарбонатної).

Тимчасова жорсткість характеризується наявністю у воді гідрокарбонатів кальцію і магнію. Дані елементи розпадаються, випадаючи в осад при нагріванні води. Осідають ці відкладення в трубах, всередині побутових і водонагрівальних приладів, що дуже часто призводить до їх серйозного пошкодження.

При постійній жорсткості в воді містяться інші хімічні сполуки - фосфати, хлориди, сульфати, силікати, нітрати кальцію, магнію. Вони не розпадаються при високих температурах, залишаючись постійно в воді.

Як правило, жорсткість води безпосередньо залежить від того, де розташований населений пункт, а також від ґрунтового складу.

Наприклад, в районах, де підвищений вміст вапняних порід в ґрунті, вода жорсткіша. Важливою і необхідною мірою є визначення жорсткості води в домашніх умовах.

Присутність у воді солей соляної, сірчаної та азотної кислот викликає постійну жорсткість води. При кип'ятінні такої води осад не утворюється.

На що впливає жорсткість води

Жорсткість питної води істотно варіюється в різних регіонах. Дуже жорстка вода негативно впливає на травневі органи людини, а її погіршені органолептичні якості надають рідини гіркуватий присмак. У Всесвітній організації охорони здоров'я немає ніяких рекомендацій щодо показників жорсткості води.

Матеріали ВООЗ говорять про те, що, хоча дослідження виявили між якістю питної води і захворюваннями серцево-судинної системи певну залежність, не можна робити висновки про значний характер такого зв'язку. Також немає ніяких доказів, що використання м'якої води негативно впливає на баланс мінералів в людському організмі.

З іншого боку, як показує практика, використання м'якої води економить практично в 2 рази витрати миючих засобів. При взаємодії з милом іони кальцію, утворюють солі, які не змиваються водою. Вони також залишають на поверхні посуду і сантехніки розводи. Саме ці солі важко змиваються зі шкіри людини і при цьому забивають пори.

Негативний вплив солей

Попадання в організм великої кількості солей кальцію і магнію негативно позначається на здоров'ї людини. Домішки можуть накопичуватися в нирках, з часом утворюючи там пісок і камені. Відкладення солей на стінках шлунково-кишкового тракту веде до порушення травлення, що, в свою чергу, негативно відбивається на стані шкіри. Жорстка вода погано впливає на волосся - опади солей роблять їх сухими, ламкими і неслухняними.

Дуже страждають від жорсткої води побутові прилади з нагрівальними елементами: їх поверхні покриваються відкладеннями, метал перегрівається, починає плавитися і виводить механізм з ладу.

У жорсткій воді погано розчиняються мило і пральні порошки. Солі взаємодіють з поверхнево-активними речовинами, знижуючи ефективність миючих засобів і збільшуючи їх витрати. Також наявність солей жорсткості негативно впливає на білизну при пранні - з часом воно стає бляклим і менш міцним.

Від жорсткої води псуються різні поверхні. Після вологого прибирання на підлозі і меблів залишаються розводи, які важко усунути. Солі жорсткості роз'їдають гумові та металеві частини сантехніки. Відкладаючись в трубах, вони забивають їх і перешкоджають нормальному перебігу води.

Також домішки в рідині погано пропускають тепло. Для того щоб нагріти воду до потрібної температури, доводиться витрачати більше часу і палива. Тому з метою економії потрібно з'ясувати, чи жорстка у вас вода і дізнатися методи її пом'якшення.

Способи визначення жорсткості

Нормальним рівень жорсткості водопровідної води вважається при 7 мг-екв/л, проте дуже часто він не відповідає нормі. Чим менше в воді міститься солей, тим корисніше і м'якше вважається вода.

Неважливо, що є приводом для визначення жорсткості - налаштування машини для миття посуду, визначення кількості прального порошку, наповнення акваріума або просто інтерес, можна скористатися наступними способами:

  1. Порівняння якості води, взятої з різних двох джерел. Дізнавшись вагу кожної, можна сказати, що легша вода є більш м'якою і придатною для використання.

  2. Про жорсткості можна судити по заварюванню високоякісного чаю. Після того як він відстоявся, необхідно оцінити його прозорість і колір - прозорий напій з персиковим відтінком говорить про те, що для заварки використовувалася хороша вода. А ось каламутний напій говорить про погану якість води.

  3. Хорошим способом, як дізнатися жорсткість води в домашніх умовах, є використання миючих засобів. Наприклад, якщо мило піниться дуже добре, можна говорити про те, що вода м'яка.

  4. Також можна подрібнити мило і, розчинивши його в ємності з гарячою водою, дати настоятися. Наявність мильною кірки на поверхні говорить про жорсткість води.

  5. Накип в чайнику також свідчить про те, що використана вода є жорсткою.

  6. Можна набрати води в пляшку і поставити її в темне місце на дві доби. Якщо після закінчення цього часу вода в ємності залишилася прозорою, без мутних відтінків, нальоту або плівки, значить, вода м'яка і хорошої якості.

  7. Суха крапля на дзеркалі або склі, яка практично не залишає слідів, говорить про чисту воду хорошої якості.

  8. Допомогу у визначенні якості води можуть надати молюски з сімейства Unionidae. Їх раковини закриваються, як тільки вони відчули сторонні частинки в воді.

  9. Ще один хороший спосіб доступний тільки після спеціальної підготовки. Люди, які мають досвід у визначенні жорсткості рідин, здатні робити це з точністю до 2 мг-екв/л.

Застосування спеціальних тестів

Для визначення жорсткості води також можна проводити тестування за допомогою спеціальних реагентів трилон Б. Вони дозволяють з високим ступенем точності визначити, наскільки жорсткою є водопровідна вода. Також використання цього тесту допоможе визначити зміст інших з'єднань, якщо такі присутні.

Можна придбати спеціальний експрес-тест для того, щоб визначити візуально якість рідини. Він зрозумілий і простий у використанні. Спеціальні смужки, які входять в комплект, потрібно опускати в ємність з водою всього лише на кілька секунд. За прикладеної до експрес-тесту інструкції можна оцінити рівень жорсткості.

Як пом'якшити воду

Пом'якшення жорсткої води найпростіше проводити за допомогою спеціальних приладів. Їх використовують і на виробництві, і в побуті. Очисні установки постійно удосконалюються і набувають все більшої популярності. Але для багатьох вони залишаються предметом розкоші через високу вартість: хоча, якщо скласти витрати на постійне використання коштів від накипу, вони напевно перевищать вартість очисного пристрою.

Промислове застосування мають пристрої з різними водопом'якшувальними технологіями:

Для домашнього використання призначені:

Існують також способи, як пом'якшити жорстку воду без використання спеціальних приладів. До них відносяться термічна і хімічна обробка.

Застосування електричного струму і ультразвуку

Прилади, принцип дії яких заснований на застосуванні електричного розряду або ультразвуку, здатні змінювати молекулярну форму солей жорсткості. Змінені речовини втрачають можливість осідати на поверхнях, а ще труться об старий накип, допомагаючи усунути його. Такий спосіб пом'якшення води підходить для побутового використання. Для пиття пом'якшену воду потрібно додатково очищати від інших домішок і мікроорганізмів.

Магнітний метод

Магнітне поле спеціальних приладів змінює фізичні властивості рідини. Під його впливом солі жорсткості і силікати втрачають властивість відкладатися на поверхнях у вигляді накипу. Домішки проходять через елементи приладу з потоком води, а потім збираються у вигляді шлаку в спеціальних відстійниках, звідки їх легко забрати для утилізації.

Установки з іонообмінними смолами

Ці прилади мають всередині спеціальні речовини - іонообмінні смоли. Вода проходить через фільтр, обмінюючись зі смолами іонами домішок. Одну засипку смоли можна використовувати протягом 6-8 років. Вона застосовується при регенерації молекул, тобто відновлення їх іонного складу. Для приведення в дію зерна заливаються розчином кислоти.

Застосування молекулярних мембран

Ультрафільтрація за допомогою молекулярних мембран - одна з найефективніших технологій очищення води, так як допомагає позбутися від дрібних домішок. До недоліків методу відноситься ризик пошкодження мікрофільтра великими частками домішок. Також негативним наслідком є позбавлення води від корисних мінералів. Тому були створені установки, які відновлюють потрібну кількість мінералів в очищеній воді.

Термічна обробка

Розглянемо, як зробити воду м'якою за допомогою підвищення температури. Для цього потрібно всього лише нагріти рідину до 70-80 ° C або довести її до кипіння. При цьому солі кальцію розпадаються на вуглекислий газ і карбонат кальцію, який випадає в осад.

Недоліки методу:

Хімічна обробка

А тепер про те, як зробити жорстку воду м'якою за допомогою хімічних засобів. Для цього використовують речовини, які реагують з солями жорсткості, утворюючи нові молекули. Можна купити спеціальні пом'якшувачі води, але є й дешевші засоби - вапно і сода. Дані речовини усувають і карбонатну, і некарбонатну жорсткість.

Недоліки методу:

Зниження KH в домашніх умовах (відео)